לא בכל מקרה כל התנהגות של מעסיק אשר אינה מוסכמת על ידי העובד היא התעמרות בעבודה. בכל מקרה של רצון לתביעת המעסיק בשל התנכלות או יחס לא הוגן כדאי להתייעץ עם עורך דין דיני עבודה
מהי התעמרות בעבודה?
מדובר על התעמרות שהינה על בסיס חוזר כלפי עובד או עובדים מסוימים. היא יכולה להיות פיזית, נפשית או גם וגם. דוגמאות להתעמרות בעובד הן, מתן יחס משפיל מעליב ומבזה, השלטת אווירה של פחד, איומים, פגיעה משמעותית בשגרת העבודה של העובד, אמירת הערות משפילות, זלזול בעובד, המעטה בערכו וכו'.
התעמרות במקום העבודה – בעידן המודרני
מטבע הדברים, ככל שההתעמרות בעובד נעשית כנגד קהל רחב יותר, כך גם גדל הנזק הנפשי שנגרם לעובד. בעידן המודרני אף ניתן לעשות זאת על נקלה יחסית, באמצעות שיגור הודעות מבזות כלפי העובד במסגרת מייל שנשלח לכל עובדי מקום העסק או במסגרת קבוצת הוואטסאפ של מקום העבודה.
התעמרות בעבודה תביעה – לדוגמא
במסגרת פסק הדין שניתן בתיק סע"ש 38335-03-14 מנחם (מני) נפתלי נ' מדינת ישראל ובנימין נתניהו, הגדיר בית הדין האזורי לעבודה בירושלים את המונחים "התעמרות בעבודה" או "העסקה פוגענית" כהתנהגות מטרידה ומשפילה שאינה פיזית, המופנית כלפי עובדים באופן חוזר ונשנה.
התנהגות זו יכולה להתבטא באופנים רבים, ובכלל זה פגיעה בעובדים באמצעים מילוליים, צעקות, ביקורת לא מוצדקת, פגיעה במעמדם של העובדים, אלימות בעבודה, מתן משימות משפילות, ניטור יתר, בקרת יתר, דקדקנות יתר, הפגנות שליטה והתנהגות אימפולסיבית והרסנית.
כמו כן, אין מדובר במקרה חד פעמי אלא באירועים חוזרים ונשנים, אשר יוצרים עבור העובד סביבה עוינת במסגרת עבודתו. עוד נקבע כי דרישה מעובד לעבוד שעות עבודה רבות, ובכלל זה העדר דפוס עבודה קבוע ומסודר המאפשר לעובד לתכנן את סדר יומו, לשהות עם בני משפחתו, לנוח מעמל יומו, ולתכנן את פעילויותיו בשעות הפנאי, מהווה אף היא בגדר העסקה פוגענית.
נכון לחודש ספטמבר 2017, אין בארץ עדיין חוק שאוסר באופן מפורש על התעמרות בעובדים. קיימת אמנם הצעת חוק משנת 2015, שנושאת את הכותרת: הצעת חוק למניעת התעמרות בעבודה, התשע"ה–2015, ואף מאפשרת להגיש תביעת פיצויים כנגד הגורם המתעמר, אולם הצעה זו טרם הבשילה עד כה.
אולם, במסגרת פסק הדין בתיק מני נפתלי הנזכר לעיל, קבע בית הדין כי העובדה לפיה הצעת החוק טרם אושרה סופית, איננה מונעת הגשת תביעות ופסיקת פיצויים בגין עילות התעמרות בעבודה, וזאת כשם שניתן היה להגיש תביעות בגין הטרדה מינית בטרם נחקקה החקיקה הספציפית בעניין זה.
שכן, לעתים החקיקה משקפת תופעות הקיימות כבר בחברה, ואשר רק לאחר זמן ניתן להם ביטוי בחקיקה. עוד קבע בית דין לעבודה כי איסור ההתעמרות בעבודה, נובע מחוזה העבודה בין העובד למעסיק, מהחובה לבצעו בתום לב, מהזכויות שנקבעו בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, ומתקנת הציבור.
התעמרו בכם בעבודה? כדאי לכם לפנות לקבלת ייעוץ משפטי, בעיקר כדי להבין איפה הדברים עומדים ומה הסיכויים שלכם להצליח. במידה ואתם זקוקים לעזרה משפטית, ייעוץ או ליווי אתם מוזמנים לפנות אל עו"ד אורנה שמריהו שזמינה עבורכם בכל עת ומגיעה עם ניסיון רב שנים.
איזה הוכחות יש להציג על מנת להוכיח התעמרות בעובד?
כאמור תביעה בנושא התעמרות בעובד במקום העבודה, תוגש בבית הדין לעבודה. ההוכחה מוטלת על העובד ועל כן עליו להציג ראיות שיכולות לתמוך בגרסה שלו.
דוגמאות לראיות כגון:
- עדויות
- מסמכים
- קבצי וידאו
- קבצי אודיו
- חפצים
האם העובד נדרש להציג הוכחות שיראו שאכן עבר התעמרות בעבודה?
בהחלט. עליו להציג ראיות שיכולות לתמוך בגרסה שלו. ראיות יכללו עדויות, מסמכים, קבצי וידאו, קבצי אודיו, חפצים ועוד. כמובן שההמלצה היא להגיש תביעה לבית הדין לעבודה וזאת בסיוע עו"ד דיני עבודה שיש לו ניסיון וידע בכל הקשור לתחום של זכויות העובד, התנכלות והתעמרות בעבודה וכו'.
האם עובד יכול לתבוע בגין התעמרות בעבודה?
אפשר להגיש תביעה, אך זו צריכה להיות בהתאם לעילות והחוקים הקיימים במדינת ישראל. לדוגמה, אם מדובר על תביעה במסגרת חוק איסור לשון הרע, אז היא תוגש ותכלול את הדברים שנאמרו לעובד והשפילו והעליבו אותו וכמו כן היא תוגש בתנאי שהיו עוד אנשים שנכחו ושמעו את הדברים. דוגמה נוספת היא תביעה הקשורה להטרדה מינית שבוצעה תוך כדי התעמרות בעובדת.
התפטרות בגין התנכלות בעבודה, האם זכאים לפיצויים?
כאשר מתקיימת הרעה מוחשית בתנאי העבודה ובעקבות כך העובד התפטר, הרי שהוא זכאי לפיצויי פיטורין כחוק. בית הדין לעבודה, קבע במקרים רבים, שאין שום חובה על העובד להמשיך לעבוד במקום בו הוא נתון ליחס משפיל ומבזה.
האם התעמרות בעבודה אחרי שעות העבודה זאת עילה לתביעה?
הרי זה ידוע שבשנים האחרונות, טושטשו הגבולות בין שעות העבודה לשעות הפנאי. אנחנו מוצאים את עצמנו עובדים מהבית או זמינים לשיחות טלפון ומיילים, גם כאשר לאחר שסיימנו לעבוד. על כן, כאשר יש הוכחות להתעמרות גם לאחר שעות העבודה, העובד יכול להגיש תביעה. עליו רק להוכיח את טענותיו.
האם יש עילה לתביעה עם ההתנכלות גם מצד הקולגות בעבודה?
משום שהצעת החוק עדיין לא אושרה, הרי שלא ניתן להגיש תביעה עצמאית שתעניק פיצוי על מקרה של התנכלות תעסוקתית במקום העבודה מצד עמיתים או ממונים. כאשר העובד מרגיש התנכלות מצד הממונה שלו או מצד עמית לעבודה, עליו לדווח כמה שיותר מהר למעסיק. אם לאחר שהתקבל הדיווח, המעסיק לא טרח לעשות מספיק על מנת להפסיק את התופעה, אז העובד רשאי בהחלט לפנות לבית הדין לעבודה ולהגיש תביעה בגין חוסר תום לב של המעסיק וכמו כן הוא גם יכול לדרוש פיצוי על הנזק הבריאותי והנפשי שנגרם לו כתוצאה מההתנכלות.
איך תובעים בגין התעמרות בעבודה?
ההמלצה הכי טובה היא לקחת ייעוץ משפטי בנושא, שיינתן על ידי עורך דין דיני עבודה שיש לו ניסיון וכמו כן שייצג בעבר מקרים דומים. התביעה תוגש במסגרת חוקים קיימים. לדוגמה, תביעה בגין התעמרות בעובד במסגרת חוק איסור לשון הרע או תביעה במסגרת החוק למניעת הטרדה מינית או במסגרת חוק שיווין הזדמנויות בעבודה.
התפטרתי בגלל התעמרות בעבודה האם אני יכול לדרוש פיצויים?
במסגרת חוק פיצויי פיטורין, מוזכרים כל מיני מקרים בהם העובד יהיה זכאי לפיצויים. אחד מן המקרים המתוארים הוא הרעה מוחשית בתנאי העבודה.
אף על פי כן, בבתי הדין לעבודה נקבע כי אין לדרוש מהעובד להמשיך לעבוד במקום העבודה כאשר הוא מקבל יחס משפיל ומבזה, או כאשר העובד נאלץ לספוג זלזול מצד המעסיק שלו. על כן, במצב כזה, העובד יגיש מכתב פיטורים למעסיק שלו והוא יהיה זכאי לתשלום פיצויים.
מקום העבודה גרם לי לבעיות בריאותיות האם ניתן לתבוע פיצויים בנוסף לתביעה נגד המעסיק?
בהחלט! במידה והעובד עבר התעמרות בעבודה והוא לקה בבעיה בריאותית עקב אותה התנכלות, הוא רשאי להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי.
במידה ותוכר התביעה, העובד יהיה זכאי לקבל אחוזי נכות שבמסגרתם יקבל סכום כסף חד פעמי או קצבה חודשית.
עו"ד אורנה שמריהו בעלת ניסיון רב של למעלה מ- 20 שנה בתחום משפט העבודה בישראל, הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי. בנוסף להיותה עו"ד לדיני עבודה, אורנה גם חשבת שכר בכירה.
4.6 / 5. 57