facebook image

שליחת מכתב פיטורים לעובד לפני פיטורים

חובת שליחת מכתב פיטורים לעובד לפני פיטורים

מעסיק שמעוניין לפטר עובד נדרש לתת לו מכתב פיטורים חתום, לערוך שימוע ולשמוע את טענותיו. כמו כן, על המעסיק חלות חובות שונות שקשורות למכתבי פיטורים ומתן כספי הפיצויים, קופות הגמל והביטוח. הנה המדריך המלא

החוק בישראל מחייב מעסיקים להתנהל בצורה מקצועית והוגנת במהלך פיטורים ולשלוח מכתב פיטורים רשמי. מכתב הפיטורים חשוב כי הוא מאפשר למועסק לקבל דמי אבטלה. המכתב צריך לכלול תאריך שבו הפיטורים נכנסים לתוקף ועליו להיות חתום על ידי הגורמים המוסמכים לכך.

מטרת החוק היא לסייע למעסיקים להתמודד עם הנושא בלי לעבור עבירה פלילית או לעכב את התהליך. באופן עקרוני, אף מעסיק לא יכול לפטר עובד ללא עילה ועליו לתת נימוקים מוצדקים לפיטוריו. בנוסף, יש מקרים שבהם החוק אינו מאפשר לפטר עובדים ומצבים שבהם המעסיק נדרש לקבל היתר ממשרד הכלכלה או מוועדת התעסוקה במשרד הביטחון עוד טרם הפיטורים.

לחילופין, במקרים שבהם העובד מבצע עבירה או במצב כלכלי קשה של העסק יש למעסיק זכויות שמגנות עליו. הזכויות מגולמות בתוך מנגנונים שמאפשרים את הפיטורים כחוק ומונעים מהמעסיק עוגמת נפש. הדבר הכי חשוב מבחינת המעסיק הוא להבין את ההבדל בתהליך בין עובד שפוטר לבין עובד שהתפטר, ובעיקר לבצע אותו בצורה שקופה תוך התראה של מספיק זמן מראש לטובת שימוע.

מכתב פיטורים לפני פיטורים

חשיבות השימוע בהליך פיטורים

אסור למעסיק לפטר אדם ולפגוע בזכותו להמשיך בעבודה בלי לתת לו הזדמנות להשמיע את טענותיו. השמעת הטענות מתבצעת במסגרת הליך שנקרא "שימוע" ויש לו מספר מאפיינים:

  • א. עדכון העובד – על המעסיק להעביר לעובד את הנימוקים המלאים לפיטוריו. הוא צריך לעשות זאת זמן סביר לפני מועד השימוש עצמו, להעביר אליו מסמכים שקשורים לפיטורים ולציין הפרות משמעת או אירועים שהתרחשו בעבר ושימשו לנימוק ההחלטה.
  • ב. ייצוג עורך דין – לכל עובד יש זכות להיות מיוצג על ידי עורך דין דיני עבודה במסגרת הליך שימוע. העובד יכול לבחור איזה עורך דין מייצג אותו ולמסור לו את הפרטים הרלוונטיים. במילים אחרות, אסור למעסיק למנוע מהעובד את זכותו להיות מיוצג על ידי עורך דין או להגיש חוות דעת מומחה מטעם העורך דין.
  • ג. נציג ועד עובדים – המעסיק חייב לדעת שעליו לאפשר לעובד להיות מלווה בנציג מטעם ועד העובדים. ברוב המקרים נציגי הוועד פועלים לטובת האינטרסים של העובדים, והם יכולים להתריע על הליכי שימוע לא חוקיים.

איזה מכתבים ומסמכים נדרש המעסיק לתת לעובד המפוטר?

על המעסיק למסור לעובד שפוטר טופס 161 שמוגדר כהודעת מעביד רשמית. בטופס 161 מסמנים הצדדים האם מדובר בפרישה מוחלטת, פרישה חלקית, שינוי תפקיד או אי-שינוי תפקיד. בטופס מצוינים גם פרטי העובד, פרטי המעביד, תקופת העבודה, פירוט התשלומים בגין פרישה, תשלום מענק לשיעורים ועוד.

מלבד טופס 161, על המעביד למסור לעובד מכתבהמופנה לחברה המנהלת את קופת הגמל או הביטוח הפנסיוני. זה תקף במקרים שבהם המעסיק מפקיד את כספי הפיצויים של העובד ואת הטופס הזה חייב המעסיק למסור בתוך 15 יום מהמועד לתשלום פיצויי פיטורים.

כמו כן, מעסיק צריך לתת לעובד אישור בכתב לגבי מועד תחילתם וסיומם של יחסי עובד מעביד. אין להקל ראש במסמך הזה כי הוא יכול לשמש את העובד בעתיד ולצורך מימוש זכויותיו מול הגופים השונים. את האישור בכתב לגבי מועד תחילת וסיום יחסי העובד והמעביד נותנים בתוך 14 ימים מיום העבודה האחרון של העובד, או תוך 7 ימים מהרגע שבו העובד דורש לקבל אותו.

5 / 5. 10

שיתוף:
דילוג לתוכן