facebook image

המעסיק נתן לך מכתב פיטורים ללא שימוע? גלה מה מגיע לך לקבל

גם לעובד שפוטר יש זכויות, שמגיעות לו על פי חוק. אחת מהן היא הזכות לשימוע לפני פיטורים. על משמעותו של קיום השימוע לעובד, כיצד הוא אמור להתנהל בצורה חוקית, וכיצד יש לפעול במקרים בהם עובד מקבל מכתב פיטורים ללא שימוע.

על אילו מעסיקים חלה חובת קיום השימוע לפני פיטורים?

מעסיק ששוקל לפטר עובד מסוים, מחויב לזמן אותו לשימוע, שבמסגרתו יקבל העובד את ההזדמנות להשמיע טענות כנגד כוונתו של המעסיק לפטרו או לשנות את תנאיו מכל סיבה שהיא. הזכות הזו, שנכללת בין מבחר זכויות העובד, שחייבה בעבר רק מעסיקים במגזר הציבורי התרחבה לאורך השנים, וכעת חלה גם על מעסיקים פרטיים ועל גופים דו – מהותיים, שהם גופים, המעניקים שירות לציבור הרחב ובעלי אופי ציבורי, מה שהפך אותה לנחלת הכלל.

קבלת מכתב פיטורים ללא שימוע מהמעסיק

מה קורה כשעובד מקבל מכתב פיטורים ללא שימוע?

עובד, שמקבל מכתב פיטורים ללא שימוע רשאי לפעול ב – 2 דרכים:

  1. להגיש תביעה כנגד המעסיק שפיטר אותו בפני בית הדין האזורי לעבודה, שמטרתה להשיבו אל מקום העבודה לצד סעד פיצויים שיקבל מהמעסיק.
  2. להגיש תביעה לצורך קבלת סעד פיצויים מהמעסיק ללא אכיפה באשר להשבתו אל מקום העבודה.

יישום סעד אכיפה

במידה והעובד בוחר באפשרות הראשונה, יש להתחשב במספר גורמים:

  • מה הן הסיבות שבגינן פוטר העובד?
  • מה הם המאפיינים של מקום העבודה?
  • מהי מידת יכולתם של העובד שפוטר והמעסיק לשוב ולשתף פעולה?
  • כמה זמן חלף מיום פיטוריו של העובד?
  • האם יצליחו העובד והמעסיק לשמור על יחסי עבודה תקינים ומכובדים, או שמא קיים חשש לפגיעה באיכות יחסיהם המקצועיים?

עובד שמקבל סעד אכיפה רשאי לקבל גם פיצויים בגין הפרש תשלומי שכר, שאינם בהכרח תואמים לגובה השכר, שנמנע מהעובד עקב פיטוריו. לעומת זאת, במידה ועובד פוטר שלא כדין, הוא זכאי לקבל פיצויי פיטורים, שנועדו לפצות אותו על פיטוריו שלא כדין, ובמקביל למנוע מהמעסיק לנקוט בפיטורים שלא כדין בפעמים הבאות.

עד ליישום סעד האכיפה עלולים להתרחש שינויים במקום העבודה ובתפקידו של העובד שפוטר. יש להביא את הנושאים הללו בחשבון ובמקרה הצורך להגדיר את תפקיד העובד מחדש.  בכל מקרה, יישום סעד האכיפה נועד לתת מענה סביר לאינטרסים של המעסיק ושל העובד.

יישום סעד פיצויים

היעדר שימוע לעובד וקבלת מכתב פיטורים ללא הודעה מוקדמת עלול לפגוע באופן ניכר בעובד, לגרום לו לנזק ממוני עקב איבוד מקור הפרנסה, לפגוע בכבודו עקב הדרך שבה יושמו הפיטורים ואף לפגוע בתנאיו האישיים כמו הוותק שצבר והזכויות הנלוות לו, הן במקום העבודה והן במסגרת ביטוחי הפנסיה.

פרט לסעד פיצויים ניתן לפסוק לטובת העובד גם תשלום פיצויים בגין עגמת נפש שנגרמה לו עקב פיטורים שלא כדין, אך מנגד, אם מדובר במעשה שנעשה בתום לב מצדו של המעסיק, לא ייפסקו לטובת העובד כספי פיצויים גבוהים יותר.

קיבלתם מכתב פיטורים ולא התקיים שימוע? קראו מקרים בהם עובדים קיבלו את הפיטורים בשמחה, ואף ביצעו חפיפה למחליפיהם בתפקיד. במידה ויתעורר החשד שהפיטורים היו רצויים, לא ייפסק פיצוי נוסף לטובתכם, ואתם תקבלו רק את כספי הפיצויים שמגיעים לכם, לא מעבר לכך.

קיבלתם מכתב פיטורים ללא שימוע ? כדאי יהיה לכם לפנות לקבלת ייעוץ משפטי. במידה ואתם זקוקים לעזרה משפטית, ייעוץ או ליווי אתם מוזמנים לפנות אל עו"ד אורנה שמריהו שזמינה עבורכם בכל עת ומגיעה עם ניסיון רב שנים. 

5 / 5. 16

שיתוף:
דילוג לתוכן