facebook image

זכויות עובדים בתחום הבריאות והרפואה

מערכת הבריאות בישראל מעסיקה מאות אלפי עובדים. רופאים ואחיות לצד עובדי מנהלה ותחזוקה וטכנאים רפואיים ועוד. זכויות העובדים בתחום הבריאות והרפואה נוגעים בהיבטים רבים. החל משעות עבודה (שלפעמים חורגות מעל ומעבר למקובל) וכלה בזכות למתן תנאי עבודה הולמים מבחינה בטיחותית ובריאותית.

שעות עבודה ומנוחה בתחום הבריאות

סוגיית שעות העבודה במערכת הבריאות ייחודית ביחס לענפים אחרים במשק. הדבר נובע למשל בשל הצורך במתן שירות רפואי רציף, לאורך כל שעות היממה. החוק, כך מסביר עורך דין דיני עבודה, מגדיר כללים מיוחדים בעניין שעות עבודה במערכת הבריאות. אותם כללים נועדו לאזן בין זכויות העובדים כמקובל במשק לבין הצורך לספק שירות לחולים. לעיתים נדרשות משמרות ארוכות ותורנויות, אך עדיין זכויות העובדים קובעות הגבלות. יש חשיבות מיוחדת להקפדה על מתן זמני מנוחה נאותים בין משמרות. עובדים בתחום הבריאות והרפואה זקוקים למנוחה בהתאם, לאחר תורנויות ארוכות. המטרה היא להגן על זכויות העובדים עצמם וכן לשמור על בריאות הציבור. איש רפואה עייף מהווה סכנה לעצמו וגם לאחרים.

בשל אופי העבודה, הזכויות כוללות תשלום עבור שעות נוספות ומשמרות לילה. החוק מחייב תשלום תוספות בגין עבודה בשעות לא שגרתיות, תוספת משמרות, תוספת כוננויות, תגמול מיוחד עבור עבודה בסופי שבוע וחגים. התגמול צריך להביא בחשבון זמני הפסקות בתשלום, זמני עבודה שנעשו תוך חפיפה בין משמרות וכדומה.

זכויות עובדים בתחום הבריאות והרפואה

בטיחות תעסוקתית בקרב עובדי רפואה ומערכת הבריאות

עובדי מערכת הבריאות חשופים למגוון רחב של סיכונים הכרוכים עם אופי העבודה וסביבת העבודה. אין מנוס מהימצאות סיכונים שונים, אך זכות העובדים במערכת הבריאות היא לצמצם ככל האפשר את הסיכונים. צוותי רפואה, רופאים, אחיות, עובדי מעבדה ואחרים עלולים להיחשף לחיידקים מידבקים, לפגיעות אורתופדיות כתוצאה ממשימות כמו העברת מטופל מהמיטה לכיסא גלגלים. החוק מחייב לספק סביבת עבודה בטוחה, אספקת ציוד מגן אישי, הדרכה בענייני בטיחות. במידה ואיראה פגיעה, תאונת עבודה או מחלת מקצוע, נכנסות לתמונה זכויות נוספות. העובדים זכאים להכרה בפגיעה כתאונת עבודה, קבלת פיצוי מהביטוח הלאומי וזכויות נלוות.

כחלק מהבטיחות בעבודה, מכירים כיום גם בנושאים של לחץ נפשי ושחיקה. הדבר נפוץ בקרב עובדי מערך הרפואה בארץ. המעסיקים מחויבים לספק תשתית של תמיכה הולמת, ייעוץ פסיכולוגי לפי הצורך, הסדרים של קבוצות תמיכה ועוד. בהקשר זה חשוב כי המעסיק או מי מטעמו ידעו לאבחן ולזהות סימני לחץ ושחיקה בשלב מוקדם. ניתן לתת מענה על ידי שיבוץ זמני לתפקיד חליפי ופתרונות נוספים. יש לציין כי במסגרת עידוד עובדים בעלי מוגבלויות, הרי שעובדי רפואה שזקוקים לכך זכאים לתנאי עבודה מותאמים.

זכויות סוציאליות בענף הרפואה

תנאים סוציאליים במערכת הבריאות כוללים זכויות והטבות שונות. העובדים זכאים לביטוח פנסיוני, קרן השתלמות, דמי הבראה וימי חופשה ומחלה. כל אלה לא רק על פי האמור בחוק אלא גם על פי הרחבות שהוכרו בהסכמים הקיבוציים החלים על עובדי רפואה ומקצועות הבריאות. כמובן שיש מגזרים שונים במערכת הבריאות, לכל מגזר זכויות מסוימות שנבדלות בחלקן מאלו של מגזרים אחרים.

הסכמים קיבוציים במערכת הבריאות הוסיפו עם השנים זכויות שונות, אך הכלל הוא זה: הסכם קיבוצי לעולם לא יפגע בזכות חוקית אלא רק יוסיף עליה. כך למשל קבלת תוספות שכר, תוספת ימי השתלמות מקצועית, הטבות בביטוח בריאות, הכשרות מקצועיות על חשבון המעסיק וכדומה.

בכל מקרה שבו עובד או עובדת סבורים כי זכויותיהם לא שולמו במלואם או שהם קופחו, יש מה לעשות. התייעצות עם עורך דין לדיני עבודה, עם מומחיות בעובדי מערכת הבריאות, היא הצעד המתבקש.

0 / 5. 0

שיתוף:
דילוג לתוכן