סגירת מקום עבודה עלולה להיות שוק של ממש עבור העובדים, במיוחד הוותיקים שבהם. עם כל הקושי שבדבר, חשוב גם להבין מהן הזכויות המגיעות לעובדים במצב זה ולדעת כיצד ניתן לממש אותם ואם צריך – לפעול גם מבחינה משפטית. המידה שלהלן יעזור לכם לקבל את מלוא התנאים המגיעים על פי חוק.
זכויות עקרוניות של העובדים בעת סגירת מקום עבודה
יש כמה וכמה זכויות עובדים בעת סגירת מקום עבודה שמוגנות על פי חוק. למשל כל עובד זכאי לקבל הודעה מוקדמת על סגירת מקום העבודה. עורך דין דיני עבודה מסביר שמעסיקים מחויבים בכך. ההודעה המוקדמת חייבת להינתן בכתב וצריך לכתוב בה את מועד הסיום המדויק של העבודה.
עוד במסגרת זכויות עובדים בעת סגירת מקום עבודה צריך לציין את הזכות לקבל את כל התשלומים המגיעים כחוק. למשל הזכות לקבל את מלוא פיצויי הפיטורים, פדיון ימי חופשה שלא נוצלו ודמי הבראה באופן יחסי עד לאותו מועד. במקרים מסוימים המעסיק גם יצטרך לשלם סכומים נוספים על פי הסכמים קיבוציים או לפי חוזה עבודה אישי.
כעובדים, חשוב שתשימו לב שתקבלו את כל המסמכים שיהיו שימושיים בהמשך. למשל טופס שיאפשר לכם לקבל את דמי אבטלה, מכתב פיטורים מסודר, אישור העסקה. אישורים אלה ידרשו לכם בהמשך בסיטואציות שונות.
זכויות עובדים בעת סגירת מקום עבודה מבחינת הפיטורים והזכויות הנלוות
יש רובד חשוב של זכויות עובדים בעת סגירת מקום עבודה שראוי לשים עליו את האצבע. בסגירת מקום העבודה אמור להתקיים שימוע לכל עובד. גם אם מדובר בסגירה מוחלטת של העסק, העובדים זכאים להליך שבו הזדמנות להשמיע את קולם. מתי זה חשוב? למשל כאשר יש אפשרות להעברת עובדים לסניפים אחרים או לחברות בנות וכיוצא בזה.
במקביל, שימו לב שתקבלו את מלוא פיצויי הפיטורים המגיעים לכם. החישוב צריך להתבסס על הוותק שלכם במקום העבודה ויש משמעות לשכר העדכני שלכם. המעסיק חייב לשלם את הפיצויים הללו בתוך זמן קצוב. אם המעסיק פשט רגל, כדאי לפנות במקביל לביטוח לאומי. ביטוח הלאומי משלם פיצויים דרך קופת פשיטת רגל כאשר למעסיקים אין שום דרך לשלם. כמו כן במקרים של סגירה פתאומית של מקום עבודה לצד הפרת זכויות עבודה, העובדים יכולים לפנות לבית הדין לעבודה. תביעה משפטית שתוגש בתוך פרק זמן סביר יכולה לעזור. מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני עבודה לפני נקיטת צעדים משפטיים.
מה כדאי לעובדים לעשות?
אי אפשר לדבר על זכויות עובדים בעת סגירת מקום עבודה מבלי להזכיר עוד כמה דברים. למשל, חשוב לאסוף ולשמור את כל המסמכים הקשורים למקום העבודה וליחסי העבודה. למשל תלושי שכר, חוזה העבודה, התכתבויות עם המעסיק. מסמכים אלו עוזרים במקרה של מחלוקת בנוגע למלוא הזכויות. במקביל, זכרו לפנות לשירות התעסוקה ולהירשם כדורשי עבודה. עשויים להגיע לכם תגמולים של דמי אבטלה.
זכויות מיוחדות במקרה של קריסת עסקים על רקע כלכלי
החוק מספק הגנות נוספות במצבים של קריסת עסקים. לעובדים יש קדימות בתשלום זכויות מתוך נכסי החברה, לעומת נושים אחרים. כמו כן הביטוח הלאומי מעניק תשלום של פיצויי פיטורים עד לתקרת די גבוהה כאשר העסק נקלע לקשיים ופושט רגל. חשוב לדעת שניתן להתחיל בהגשת הבקשה לביטוח הלאומי גם אם טרם הוכרזה פשיטת רגל רשמית. כשמתברר שהמעסיק אינו משלם משכורות או פיצויים. כבר אז אפשר להתחיל לפעול בעניין זה. שימו לב שאיחור בתביעה מול ביטוח לאומי עלול לפגוע בזכויות שלכם.
0 / 5. 0