הלנת שכר מוגדרת כלא חוקית, זהו מצב שבו מעסיק אינו משלם את שכר העובד במועד הקבוע בחוק. מצב זה שלצערנו נפוץ יותר ממה שחושבים, עלול לגרום קשיים כלכליים רציניים לעובדים במיוחד על רקע יוקר המחייה. על כן רצוי להבין איך מתמודדים ומה עושים.
עוד לפני התמודדות עם הלנת שכר – מה אומר החוק
החוק בישראל קובע מסגרת זמן מחייבת לעניין תשלום שכר העבודה. לפי החוק המעסיק נדרש לשלם את השכר עד היום התשיעי שלאחר החודש שבעדו משולם השכר. במקרה שבהם העובדים מוגדרים כעובדים שעתיים או יומיים, השכר צריך להיות משולם בסוף אותו חודש עבודה. ומה עוד כדאי לדעת על התמודדות עם הלנת שכר? שימו לב שאם המעסיק מפר את החוק ומעכב את תשלום השכר, הוא חייב בתשלום פיצויי הלנת שכר. פיצויים מסוג זה מחושבים לפי אחוזים שמפרט החוק והם נועדו לפצות את העובד על העיכוב ולהרתיע מעסיקים מהלנות שכר. החישוב יכול להגיע לסכומים משמעותיים של פיצויים ללא צורך שהעובד יוכיח שנגרם לו נזק כלכלי או אחר. חשוב לדעת שהלנת שכר מהווה עבירה של ממש, המעסיק עלול לעמוד לדין ממש כאילו מדובר בגניבה.
צעדים שתוכלו לעשות במקרה של הלנת שכר
הצעד הראשון של התמודדות עם הלנת שכר שעליו אנו ממליצים הוא לרשום לפניכם את כל הפרטים על מנת שלא לשכוח. רשמו אחד לאחד את כל המקרים בהם השכר שלכם לא שולם בזמן. הקפידו לשמור את כל תלושי השכר, תכתובות עם המעסיק במייל או מסרונים. אם שוחחתם בעל פה עם המעסיק על כך, ציינו לפניכם מתי שוחחתם ומה נאמר. זה יכול לעזור אם הדברים יגיעו לבית המשפט.
דבר נוסף במסגרת התמודדות עם הלנת שכר הוא ליידע את המעסיק על המגיע לכם. מומלץ לשלוח מכתב רשמי שבו תציינו כי אתם דורשים לקבל את מלוא התשלום של השכר. הזכירו את התאריכים הרלוונטים ומהו השכר שעוכב ולא שולם. במקרים רבים פנייה על ידי דואר רשום תמריץ את המעסיק לטפל בכך על מנת לא להיגרר לסנקציות חוקיות.
אם המעסיק ממשיך להתעלם ולא משלם, יש עוד מה לעשות מבחינת התמודדות עם הלנת שכר. למשל ניתן לפנות להסתדרות או לארגון עובדים יציג אחר. במקרים בהם לא מצליחים עדיין להגיע להסדר עם המעסיק, התמודדות עם הלנת שכר יכולה לעבור לפסים משפטיים. זכותכם להגיש תביעה לבית הדין לעבודה. התביעה יכולה להטיל על המעסיק לשלם את מלוא השכר, לשלם פיצויי הלנת שכר וגם הוצאות משפט.
הגשת תביעה משפטית וצעדים נוספים
חשוב לדעת שקיימת תקופת התיישנות של שבע שנים על תביעות בנושאי הלנת שכר. כמו כן התביעה יכולה לעבור בהליך מהיר, המיועד לתביעות בסכומים לא גבוהים. זה מאפשר לעובד שרוצה בכך לייצג את עצמו ללא עורך דין, בתהליך מהיר. עם זאת במקרים רבים, כאשר הנושא מורכב או שהמעסיק חייב סכומים גבוהים, מומלץ להיעזר בעו"ד דיני עבודה.
שימו לב: המעסיק במקרים כאלה עשוי לטעון שהוא מצוי בקשיים כלכליים. האם זו הצדקה להלנת השכר? חשוב שנבהיר כי בשום פנים ואופן קשיים כלכליים אינם מהווים תירוץ מבחינת החוק לאי תשלום שכר במועד. גם אם חברה נקלעה לקשיים, חובתה היא קודם כל לשלם את שכר העובדים שביצעו את עבודתם.
לסיכום, זיכרו כי הזכות לקבל שכר בזמן וללא דיחוי היא זכות בסיסית המעוגנת בחוק. אל תהססו לפעול למימוש זכויותיכם ולהיעזר בגורמים המקצועיים העומדים לרשותכם.
0 / 5. 0