facebook image

העסקת עובדים במשרות חלקיות

העסקת עובדים במשרות חלקיות הפכה לחלק בלתי נפרד בשוק העבודה הגמיש. גמישות בעבודה עשויה להיות חיובית ומועדפת, אולם יש לה גם השלכות בעייתיות או מבלבלות לעיתים. על הרקע הזה אין פלא שעובדים ומעסיקים מעלים שאלות רבות בעניין העסקה במשרה חלקית, איך לחשב זכויות סוציאליות, מה מותר ומה אסור ועוד.

זכויות עובדים בהעסקה במודל של משרה חלקית

כמו כל עובד במשרה מלאה, גם עובדים במשרה חלקית נהנים מזכויות המקנה להם החוק. למשל, חוק שעות עבודה ומנוחה חל באופן דומה גם על עובדים במשרה חלקית. יחד עם זאת אמור בחוק מיושם תוך התאמה – לפי היקף המשרה. גם חישוב שעות העבודה הנוספות צריך להתבצע באופן יחסי להיקף המשרה המוסכם. על כן חשוב במיוחד להגדיר מראש את מסגרת השעות הקבועה לעובד. צריך לסכם מראש האם תהיה אפשרות לשעות נוספות, כדי למנוע מחלוקות בנושא התגמולים והשכר המגיעים.

שכר המינימום המגיע לעובד במשרה חלקית מחושב באופן יחסי להיקף המשרה. עם זאת, קיימות זכויות רבות שניתנות במלואן. ימי חופשה, דמי הבראה וימי מחלה מחושבים באופן יחסי, אך הזכות לקבלת חופשות בחגים, למשל, ניתנת בהיקף מלא ללא נגיעה להיקף המשרה. המעסיק מחויב לספק לעובד פירוט מלא של התחשיבים, אופן חישוב השכר ומימוש הזכויות לפי החוק.

מבחינת איסור אפליה, הרי שלא מותרת אפליה בין עובדים במשרה חלקית לבין עובדים במשרה מלאה. החוק אוסר על אפליה, מסביר עורך דין דיני עבודה, אולם עשויים לחול הבדלים בתנאי עבודה במידה ויש לכך הצדקה מוצקה וברורה. עיקרון הבסיס הוא שיחול שוויון בתנאי העבודה, פתיחת הזדמנויות לקידום, קבלת הטבות שונות. כמובן לאור הבדלים בהיקפי המשרה, ייעשו התאמות לפי העניין, בקבלת כל הזכויות.

דגשים משפטיים נוספים לגבי עובדים במשרה חלקית

חוק שעות עבודה ומנוחה רלוונטי מאוד לעובדים במשרות חלקיות, בהתאמות על פי היקף המשרה. כמו כן מעסיק המבקש לשנות את היקף המשרה של עובד במשרה חלקית צריך להודיע על כך מראש ובכתב. הדברים שונים אם הוסכם אחרת בחוזה העבודה. שינוי חד צדדי של מעסיק לגבי היקף המשרה ללא הסכמת העובד עלול להיחשב כהרעה מוחשית בתנאי העבודה. פירוש הדבר הוא שעובד יוכל להתפטר אך להיחשב כמפוטר ולקבל פיצויי פיטורין. הפסיקה הכירה בזכותם של עובדים במשרה חלקית שלא לעבוד מעבר להיקף המשרה המוסכם. הם רשאים לעשות כן, אך לא חייבים. סירוב מטעם העובד לעבוד יותר שעות לא מהווה עילה לפיטורין וגם לא להרעה בתנאי העבודה.

העסקת עובדים במשרות חלקיות

סעדים משפטיים והליכי אכיפה

הפרת זכויות עובדים במשרה חלקית מקנה אפשרות לקבלת סעדים משפטיים, כפי שזכאים לכך עובדים במשרה מלאה. בית הדין לעבודה הוא הגורם המוסמך לפסוק לטובת העובדים סעדים מסוגים שונים. כך למשל סעד כספי, פיצויים בגין הפרשי שכר, זכויות סוציאליות שלא שולמו לפי חוק וכן פיצויים עקב הלנת שכר. במקרים של הפרת החוק בצורה מתמשכת, מכוונת, שיטתית או חמורה, בית הדין עשוי לפסוק פיצויים נוספים.

אכיפת זכויות העובדים במשרה חלקית יכולה להיעשות הן על ידי פניה לבית המשפט לענייני עבודה והן על ידי פניה לעזרתה של מערכת האכיפה המנהלית. זוהי מערכת בפיקוחו של משרד העבודה. מפקחים מטעם משרד העבודה רשאים להטיל עיצומים כספיים על מעסיקים המפרים את זכויות העובדים במשרה חלקית. הדברים נעשים למשל בעניין הפרות שכר (אי תשלום שכר מינימום), התחמקות מהעברת הפרשות פנסיוניות או אי תשלום שעות נוספות. למידע נוסף וייעוץ משפטי, ניתן לפנות לעורך דין הבקיא בתחום דיני העבודה.

0 / 5. 0

שיתוף:
דילוג לתוכן