facebook image

שימוע לפני פיטורין

לייעוץ דיני עבודה ללא התחייבות
השאירו פרטים

אבדן מקום עבודה, עבור שכירים רבים הן עובדים שעתיים והן עובדים חודשיים, הוא אירוע שעשוי לשנות את עתידה של משפחתו לאורך שנים רבות. לכן, לפני שמעסיק מפטר עובד עליו לבצע הליך שימוע בו ניתנת לעובד הזדמנות לשטוח את טענותיו ולהמתיק את רוע הגזירה.

העובד, מצדו, חייב להגיע להליך או שיאבד את זכותו לתבוע את המעסיק בגין ביצוע הליך לא תקין. נסקור בקצרה מספר פסקי דין בתחום זה.

מקרים שהגיעו לפתחו של בית הדין לענייני עבודה
על מנת להבין את האפשרויות העומדות בפני העובד, נתאר מספר תביעות שהגיעו לבית המשפט לענייני עבודה הנוגעות למקרים בהם לא התבצע שימוע לפני פיטורין, בהליך תקין, או שלחלופין, בשימוע הועלו טענות שווא שנועדו להצדיק את פיטוריו של עובד שלא כדין.

עובד ממתין לשימוע לפני פיטורים

שש משכורות פיצוי

חברת מפעלי מתכת בחרה לפטר עובד לאחר מקרים חוזרים ונשנים של עבירות משמעת. לכאורה, הפיטורין נראו מוצדקים מבחינת המעסיק, ולכן בחר שלא לבצע הליך שימוע לפני פיטורין. אך לא כך חשב בית המשפט.

בפסק הדין הדגיש בית המשפט כי דווקא כאשר קיימות עבירות משמעות חמורות על המעסיק לבצע הליך שימוע ולתת לעובד הזדמנות לחזור בו מהתנהגותו או להסבירה. לכן, פסק בית המשפט פיצוי פיטורים בגובה שש משכורות.

לעתים גם פיטורין ללא שימוע לא יזכו את העובד בפיצוי מנופח

לעומת זאת, לא כל תביעה כנגד מעסיק שלא ביצע הליך שימוע לפני פיטורין נמצאת מוצדקת במלואה על ידי בית המשפט. בשנת 2009, לאחר שני עשורים של בחברת הייטק הגיש עובד החברה תביעה כנגד מעסיקו לאחר שפוטר ללא שימוע.

התביעה עמדה על סך של מעל מיליון וחצי שקלים, שהורכבה ממרכיב פיצויים מוגדל בהתאם להסכם הפרישה עם מקום העבודה, כמו גם פיצוי בגובה שש משכורות – כנהוג בתביעות מסוג זה.

בתביעה זו, בית המשפט בחר להגדיל את הפיצוי משבעת אלפי שקלים, לפיצוי בגובה משכורת חודש אחד בלבד של העובד העומדת על עשרים וחמישה אלפים. ההסבר שניתן לכך היה שגם אם היה מתקיים הליך שימוע לפני פיטורין – לא היה בו כדי לשנות את רוע הגזרה. (ניתן לראות את פסק הדין המלא שניתן בדצמבר 2010 בתיק דב זיידמן נ' ECI טלקום).

ומה אם עובד לא התייצב לשימוע?

במקרים רבים, אם עובד מחליט שלא להתייצב לשימוע לפני פיטורין (משום שאינו מאמין שיוכל לשנות את החלטת מעסיקו לפטרו) עשוי הדבר לשמש כנגדו. בעתיד, לא יוכל לתבוע את מעבידו על ביצוע הליך פיטורין לא תקין. מקרה זה אירע בשנת 2010 בתביעה של עובד מועצת בית ג'אן, כנגד המועצה, על ההחלטה לפטרו.

לאחר שלא הגיע לשימוע על מנת לשטוח את טענותיו דחה בית המשפט את תביעתו לפיצויים מוגדלים. (ניתן לראות את פסק הדין המלא מדצמבר 2010 בתיק חרב היב נ' עו"ד יוסף קבלאן, ראש מועצת בית ג'אן).

הקליקו לקריאת מידע נוסף על פיצויי פיטורים

"הזכויות המגיעות לעובדים העומדים לפני פיטורין הן מצומצמות, אך יכולות להוות עילה לתביעת פיצויים שתוכל לסייע לעובד ובני משפחתו לעמוד בסיטואציה הקשה של אובדן משכורת", מסבירה עו"ד אורנה שמריהו, "לכן, מומלץ להכיר היטב את חוקי העבודה ולהסתייע בעו"ד מומחה בתחום במקרה שזכויותיכם הופרו".

4.3 / 5. 3

שיתוף:
צרו קשר
דילוג לתוכן