facebook image

פיצויים בעקבות הוצאת דיבה

שמו הטוב של האדם, מהווה חלק נכבד מכבודו מהאישיות והמוניטין שלו. הזכות לשמו הטוב של האדם הינה הזכות לחופש הביטוי אשר נגזרת מכבוד האדם ומוגנת בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. חוק איסור לשון הרע, בא על מנת לאזן את הזכויות החשובות הללו.

גם עובד, זכאי לשמור על שמו הטוב, כישוריו והמוניטין שצבר במקום עבודתו במשך שנות עבודתו. לגבי מהו חוק לשון הרע וכיצד הוא מתבטא יש להבין באמצעות הדברים הבאים:

  • השפלת האדם מול הבריות או לגרום לאותו אדם שיהווה מטרה לשנאה לבוז או ללעג
  • ביזוי אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסות לו
  • פגיעה במשרתו של האדם, באם מדובר על משרה ציבורית או משרה אחרת הנוגעת למשלוח ידו או מקצועו
  • ביזוי של אדם, בשל מוצאו, דתו, גילו, מקום מגוריו, מינו, נטיותיו המיניות או מוגבלותו

חשוב לציין, כי הזכות לשמו הטוב של האדם, אינה זכות מוחלטת והחוק מציג רשימה די ארוכה של הגנות והקלות שמאפשרת למעשה את הוצאת הדיבה כנגד האדם במצבים מסוימים כמו למשל: ההגנה על חופש הביטוי ועל אינטרס הציבור לדעת, הגנת אמת בפרסום, הגנת תום הלב.

לחופש הביטוי למעשה ישנן מגבלות וזה מטרתו של החוק ומי שאכן עובר על החוק עשוי למצוא עצמו מואשם בעבירה פלילית במגביל לתביעה אזרחית. סעיף 68 לחוק סדר הדין הפלילי, מאפשר לכל אדם להגיש קובלנה פלילית בעבירות מסוימות בלבד הנמנות בתוספת השנייה לחוק, הכוללת את עבירות לשון הרע.

הגשתה של הקובלנה הפלילית, מוגבלת לעבירות מסוימות והנפגע עשוי להגיש את אותה קובלנה בעצמו. קובלנה פלילית זו, תוגש אל בימ"ש השלום ואת תהליך של הנפגע מפרסום דבר לשון הרע, ינהל בא כוחו.

הוצאת דיבה על עובד

מהו הדין על פי החוק של הוצאת דיבה במקום העבודה?

במקרה והמעביד דיבר באופן פוגע ומעליב שאינו קשור ליחסי עובד-מעביד או שיפרסם דברים פוגעניים ללא תום לב, מן הסתם יספק לעובד עילת תביעה נגדו, האירוע יכול להיות אירוע בודד ואף ממסכת ארוכה התעמרות בעבודה באופן קבוע.

עם זאת חשוב לדעת כי ישנם שני סוגים של הוצאת דיבה במקום העבודה

  1. הראשונה- הוצאת דיבה הנאמרת בנימה אישית כלפי העובד וזאת, בכדי לפגוע בו במישור האישי.
  2. השנייה- הוצאת דיבה בדבר כישוריו ויכולותיו המקצועיות של עובד. אם נאמרות אמירות קשות ומעליבות כלפי העובד ולא נותר ספק לגבי הניסיון לפגוע בעובד באופן אישי, אזי ישנה אפשרות כי הערות אלה הן הוצאת דיבה. כל זה נכון, כאשר ביהמ"ש יתייחס לאותן מילים וארם נשמעו מול אדם אחד או יותר.

ומה לגבי מסירת מידע רלוונטי כגון חוות דעת שלילית על העובד?

מעסיק אשר נותן חוות דעת שלילית למעסיק אחר לגבי כישוריו של עובד שמעוניין לעבור למקום עבודה אחר, לא תיחשב כמי שפוגע בשמו הטוב של אותו עובד.

לסיכום, המעסיק הקודם יוכל לספק פרטים שליליים למעסיק הפוטנציאלי כל עוד נאמר על מידע נכון. למעשה, במקרה שבו המידע הינו רלוונטי ועשוי אף לפגוע בסיכוייו של אותו העובד להתקבל למקום עבודה אחר.

פיצוי בסך של 30,000 ש"ח לעובדת בשל הוצאת דיבה במקום עבודתה

ביה"ד לעבודה בת"א, קבע לאחרונה פיצוי בשל הוצאת דיבה במקום העבודה לעובדת טלמרקטינג, אשר פוטרה בשל עימות מילולי מול המנהלת שלה, אשר כינתה אותה לעיני כל: "בהמה, מטומטמת, מפגרת" השופטת קיבלה את תביעת הפיצויים שהגישה העובדת לשעבר.

בתביעה שהוגשה כשנה לאחר מכן, ביקשה התובעת לחייב את המעסיקה לשלם לה פיצויי פיטורין ודמי הודעה מוקדמת אך לטענת המעסיקה, העובדת לעולם לא התפטרה או הודיעה על התפטרותה כי אם נהפוך הוא, התובעת הודיעה כי היא מעוניינת לשוב לעבודה, גם אם תישאר תחת מרותה של אותה מנהלת, אך דבריה זכו להתעלמות.

התובעת ביקשה אף פיצוי לעגמת הנפש שנגרמה לה עקב ההשפלה מול עמיתיה לעבודה וציינה, כי גם קודם לכן, סבלה מהתפרצויות ואלימות מילולית מצד המנהלת.השופטת ציינה, כי הוכח בפניה כי המנהלת הייתה "בעייתית" ונהגה לגעור בעובדים כעניין שבשגרה. לפיכך, נקבעו לה פיצויים חלקיים בלבד בדבר עוגמת הנפש.

אם גם אתם, נפגעתם, הושפלתם, פגעו בשמכם הטוב, יש להתייעץ עם עו"ד המתמחה בדיני עבודה ולשון הרע. משרדה של עו"ד אורנה שמריהו מציע שירותים משפטיים רבים הכוללים: ייצוג וטיפול בהליכים משפטיים בביה"ד לעבודה, עריכת הסכמי עבודה, טיפול בסכסוכים אם במישור הפרטי או הקיבוצי, עריכת חוות דעת משפטיות וכן, הליכי גישור.

0 / 5. 0

שיתוף:
דילוג לתוכן