facebook image

דמי הבראה לשכירים

לייעוץ דיני עבודה ללא התחייבות
השאירו פרטים

לכל אדם שמועסק בעבודה מחויב לחובות ודרך התנהגות מסוימת אך מצד שני הוא זכאי לזכויות שאסור לפגוע בהן ואחת מהזכויות היא הזכות לקבלת דמי הבראה. כפי שניתן לראות לגבי תחומים רבים אחרים, גם בתחום הזה חלו תמורות ושינויים לאורך השנים. בעבר המטרה העיקרית של דמי הבראה הייתה לאפשר לעובדים לא רק לנוח אלא גם לממן את החופשות שאליהן הם יצאו.

בצורה כזאת הם היו נרגעים, שוכחים קצת מהעבודה וחוזרים עם כוחות מחודשים. דמי הבראה ניתנו להם כנגד קבלות על הוצאות בחופשה. היום, לעומת זאת, לא כך המצב שכן היום מדובר על זכות שמגיעה לכל עובד וללא כל קשר מה בדיוק הוא עושה עם הכסף. 

הזכאים לדמי הבראה וחישוב הסכום

בבואנו לנסות להבין מי זכאי לקבל דמי הבראה אנחנו רואים שהתשובה היא חד משמעית: כל העובדים. כלומר, בין אם אתם עובדי מדינה ובין אם אתם עובדים בסקטור הפרטי הרי שמגיעים לכם דמי הבראה בכל שנה מחדש. השאלה על איזה סכום מדובר וכמה כסף תקבלו עבור דמי ההבראה קשורה לכמה גורמים:

  1. הוותק על העובד במקום עבודתו
  2. ההסכם שבמסגרתו מועסק העובד (לרוב הסכמים קיבוציים שונים)

חשוב ביותר לבדוק את הזכאות שלכם לדמי הבראה שכן אין שום סיבה שבגללה אתם צריכים להשלים עם מקרים שבהם הזכות הזאת נפגעת. דמי הבראה המשולמים ללקוח נמדדים על פי הוותק ולכן התשלום במגזר הפרטי עומד על 378 ש"ח ליום כאשר אחרי שנה משלמים על חמישה ימים, אחרי שנתיים על שישה ימים וכך הלאה.

דמי הבראה, אמא ובת ובחופשה
דמי הבראה, צילום: שאטרסטוק

מתי תקבלו את דמי הבראה?

לא קל לענות על השאלה הזאת כי אין עליה תשובה אחת נכונה. כלומר, ניתן לראות שבפועל יש הרבה מעסיקים שלא מעוניינים להתמודד עם התשלומים של דמי ההבראה בבת אחת כי זה מכביד עליהם מבחינה כלכלית ולכן הם מבקשים לחלקם לאורך השנה.

במקרים כאלה חשוב ביותר לבדוק שאכן בתלוש המשכורת שאתם מקבלים יש ביטוי לדמי ההבראה בכל חודש. רק אם יהיה לכם ביטוי בכל תלוש משכורת תוכלו להיות בטוחים שהכסף שמגיע לכם אכן משולם וכי זכויות העובד שלכם לא נפגעות.

מה עושים במקרים שבהם לא שולמו לנו דמי הבראה?

זה לא סוד שלמרות שכל הזכויות של העובדים ושל המעבידים מעוגנות היום בחוק, הרי שיש גם מעסיקים שפוגעים בזכויות העובדים ולא מכבדים אותן. לעיתים זה עלול לבוא לידי ביטוי בכך שאומנם נקבל דמי הבראה אך לא את מלוא הסכום ובמקרים אחרים מעסיקים פשוט לא משלמים אותם.

לכן חשוב להיות מודעים לזכות הזאת וכדאי להיות עם יד על הדופק. בדקו תחילה מה בדיוק מגיע לכם ובמידה ואתם רואים שזה לא מה שקורה במציאות – הרי שכדאי יהיה לפנות לאנשי מקצוע שיוכלו לעזור לכם.

אם אתם זקוקים לסיוע משפטי, לליווי או לעצה מקצועית אתם מוזמנים לפנות למשרדה של עו"ד דיני עבודה אורנה שמריהו בכל עתאנחנו נשמח לבדוק את המקרה שלכם לעומק ולסייע לכם ככל הניתן.

הסכם קיבוצי בנושא דמי הבראה

ההסכם הקיבוצי הכללי בדבר גובה השתתפות המעסיק בהוצאות דמי הבראה של עובדיו מ- 13.7.98 הוארך עד ליום 30.6.2015.

ביום 19 ביוני 2014 נחתם הסכם קיבוצי עם ההסתדרות לפיו גובה דמי הבראה, השתתפות המפעל בהוצאות ההבראה והנופש של עובדיו תהיה 378 ש"ח לכל יום הבראה.

(משקף עליה של 1% במדדים מחודש מאי 2013 ועד מאי 2014 – מחיר יום הבראה הקודם עמד על 374 ש"ח)

קצובת ההבראה תינתן לעובדים במשרה מלאה ובעבור עבודה בפועל (אלא אם נקבעה בהסכם קיבוצי החל על העובד הוראה עדיפה) בשיעורים הבאים:

  • עבור השנה הראשונה לעבודה במפעל – 5 ימי הבראה.
  • עבור השנה השנייה ועד השנה השלישית – 6 ימי הבראה.
  • עבור השנה הרביעית ועד השנה העשירית – 7 ימי הבראה.
  • עבור השנה האחת עשרה ועד השנה החמש עשרה – 8 ימי הבראה.
  • עבור השנה השש עשרה ועד השנה התשע עשרה – 9 ימי הבראה.

תשלום דמי הבראה בשירות הציבורי

ביום 16.6.2009 אושר בכנסת ה"חוק לתשלום חלקי של דמי הבראה בשירות הציבורי בשנים 2009 ו – 2010 (הוראת שעה), התשס"ט-2009. חוק זה נועד להביא להשתתפות של עובדי השירות הציבורי בצעדים שנועדו להתמודד עם השלכות המשבר הכלכלי הפוקד את משק המדינה, ובכלל זה להביא לפינוי מקורות בתקציב המדינה לצורך ההתמודדות האמורה.

חוק זה קובע, כי מחיר יום ההבראה לפיו יחושבו דמי ההבראה שיש לשלם לעובד במהלך שנת 2009 יפחתו ב – 50%, ובמהלך שנת 2010 יופחת הסכום ב – 30%.

כיום, עובדים במגזר הציבורי זכאים לסכום בסך של – 432.00 ש"ח.

0 / 5. 0

שיתוף:
צרו קשר
דילוג לתוכן