facebook image

עבודה וחיים אישיים – זכות העובד לפרטיות במקום העבודה

לייעוץ דיני עבודה ללא התחייבות
השאירו פרטים

זכות העובד לפרטיות במקום העבודה – לא תמיד מובן מאליו

אחד מחוקי היסוד של האדם, שצריך להתקיים לכל אדם באשר הוא, ללא קשר לעבודה, הנו הזכות של כל אדם לפרטיות – משמע, כל אדם זכאי לפרטיות ואין להיכנס למרחבו הפרטי. כך, גם במקום העבודה. זכות העובד לפרטיות במקום העבודה נשמעת כמו זכות פשוטה או בסיסית, שכן מדובר בחוק יסוד, אך לא תמיד זה המקרה.

בעידן בו אנחנו נמצאים, כשמרחבי עבודה משותפים, עבודה מבוססת טכנולוגיה, טכנולוגיות "שליטה" וניהול זולות ופשוטות לשימוש נהפכו לנפוצות מאי פעם – פגיעה בפרטיות העובד יכולה לקרות גם ללא כוונת זדון מצד המעסיק, המנהל או עובדים נוספים. לכן, על כל עובד להיות ערני וקנאי לפרטיותו, לשים לב שהיא לא נפגעת ושאף זכות לא נשללת ממנו כתוצאה מעידן העבודה בו אנחנו נמצאים, ועל כל מעסיק להיות ער לזכויות העובד ולשים לב כי הוא עומד בחוקים הקבועים.

תמונה של מעסיק חודר לפרטיות של העובד

זכות שיכולה להתפספס

כפי שצוין, זה אמנם נשמע ברור ומובן מאליו, אך אנחנו כאן בשביל לעזור ולהעמיק אודות הנקודות שלא תמיד תחשבו עליהם – המקומות שדווקא במקרים כאלו יכולים להיהפך לפגיעה מוחלטת בפרטיות ובזכויות בסיסיות. הזכות לפרטיות נוספת על שאר הזכויות להם זכאים עובדים, ולכן קל לפספס אותה לעתים.

מה הם זכויות העובד בעצם? אלו כלל החובות המוטלים על המעסיק, או החוקים, המיועדים להגן על העובד במקום עבודתו. רבים מחוקים אלו מוכרים לכולם, החל מהעבודה הראשונה – תשלומי משכורת ומועדים, ימי חופשה, ימים מחלה, ביטוחים ועוד. הזכות לפרטיות מוכרת לנו כדבר יום -יומי, אך במקום העבודה אנחנו עלולים לשכוח אותה.

המקומות בהם כדאי לשים לב

האירועים, או הסיטואציות בהם יכולה להיפגע זכות העובד לפרטיות במקום העבודה, מגיעים על קשת רחבה של תרחישים, לדוגמה:

  • מתוך רצון לנהל ולשלוט על פעילות החברה, לדוגמה, לעקוב אחר פעילות העובד במחשב האישי שלו ובתוכנה. יכול מאוד להיות שדבר כזה יגרום לחשיפה של פרטים אישיים אודות העובד.
  • במרחב עבודה משותף, יכול להיות שלעובד לא יהיה מקום, או מרחב לשוחח אודות חייו האישיים, או אף לנקוט בפעולות שקשורות לחייו האישיים בצורה נינוחה.
  • גם חברות ברשתות חברתיות, ולאחר מכן "ניצול" הידע שהתקבל שם לשטח העבודה, יכולה לערב חיים אישיים שלאו דווקא צריכים להגיע למקום העבודה.
  • מנהל, או בעל עסק, יכול לדרוש התקנת אמצעי אבטחה לטובת בטיחות או מניעת גנבות, ובכך להתקין מצלמות ואמצעי מעקב במשרדים או במרחבים האישיים.

לדוגמאות הללו נוספים עוד מקרים רבים, אך המאפיין העיקרי הוא שהפגיעה בזכויות לאו דווקא בולטת או מכוונת – ולכן, על כל הצדדים המעורבים לתת תשומת לב מרבית ולהעמיק בבחירות שעושים – מצד המעסיק, להימנע מפגיעה בזכויות עובדיו ולשמור על סביבת עבודה נוחה ובטוחה, ומצד העובד – לשים לב כי כל זכויותיו מתממשות, ולא רק אלה הברורות לנו ביותר.

עדיף להיות בטוחים

כפי שוודאי ניתן להבין מהקריאה, זכות זו היא לא זכות של שחור על גבי לבן, ולעתים ניתנת לפרשנות. הרי בשימוש במחשב שמנוהל ברשת החברה – העובד למעשה מסכים כי המידע הנשמר עליו יהיה חשוף לבעלי גישה, אך היכן נמתח הגבול ומתי זו פגיעה?

בכל מקרה של חוסר וודאות, עדיף להתייעץ עם עו"ד לענייני עבודה, על מנת לוודא כי אכן כל הזכויות והחובות במקום העבודה מתבצעות במלואן – במיוחד במקרים כאלה, הייעוץ הוא זה שיכול למקד ולפתור כל בעיה, בהווה או בעתיד.

5 / 5. 15

שיתוף:
צרו קשר
דילוג לתוכן